Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

 Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

Het losdraaien en monteren van pedalen op de fiets volgens een expert!

pedalen losdraaien en monteren

In dit blog lees je:

  • Hoe je pedalen van een fiets goed monteert.
  • Zorgt dat je de pedalen later ook los krijgt.
  • Welke producten je nodig hebt.

Wanneer je een nieuwe set pedalen gekocht hebt of een nieuwe crankset is het altijd nog maar de vraag of je de pedalen van je fiets nog wel kan losdraaien. In deze blog leggen wij jou aan de hand van een aantal handige tips uit hoe jij binnen 10 minuten de pedalen kan demonteren en opnieuw kan monteren. Wist je dat vele “vreemde” kraken en tikken in de fiets vanuit de pedalen kunnen komen? Juist om deze reden is het verstandig om regelmatig jouw pedalen opnieuw te monteren.

Wat heb je nodig om de pedalen van een fiets te vervangen?

Pedaalsleutel-BBB-hi-torque-L

Om de pedalen van je fiets snel te kunnen losdraaien heb je een aantal gereedschapstukken nodig:
– 15 mm pedaalsleutel
– 6 mm inbussleutel (als een pedaalsleutel niet mogelijk is)
– Bionet ontvetter
– Montagevet
– Teflonspray

Het is te hopen dat de pedalen van de fiets op de juiste manier gemonteerd zijn. Hiermee bedoelen we dat er montagevet gebruikt is bij het monteren van pedalen. Dit zorgt ervoor dat de pedalen gemakkelijker zijn los te draaien. Want na enige tijd fietsen kan het schroefdraad verkalken en oxideren aan het schroefdraad van de crank. Door het schroefdraad voor de montage in te vetten voorkom je dat het schroefdraad kan gaan oxideren en verkalken.

Wat als je de pedalen niet los krijgt?

Pedalen-fiets-losdraaiden

Wanneer de pedalen “fout” gemonteerd zijn. Krijg je de pedalen bijna niet of helemaal niet los. In dit geval heb je een flink probleem. Maar ook hiervoor is er een oplossing. Zorg in eerste instantie dat je gebruik maakt van een pedaalsleutel met een lang handvat. Op deze manier verleng je de hefboom en zal je de pedalen dus veel eerder loskrijgen. Kan er geen pedaalsleutel op jou pedalen gezet worden? Neem dan een zo lang mogelijke inbussleutel. Het kracht zetten hiermee is alleen wat moeilijker, omdat je gedeeltelijk onder het frame moet werken. Hierbij is het dan weer belangrijk om te voorkomen dat het pedaal in één keer losschiet en de inbussleutel een gat in het frame van de fiets slaat. Verder is het aan te raden om het het schroefdraad goed in te spuiten met teflon. Dit doe je op de plaats waar het schroefdraad van het pedaal en de crank in elkaar draaien. Wacht daarna een half uurtje en probeer het nog eens.

Wanneer je de pedalen losgekregen hebt is het verstandig om het schroefdraad van zowel de crank als pedaal schoon te maken met Cyclon Bionet. Zo verwijder je het oude vet en voorkom je dat oude viezigheid zorgt voor dat het pedaal in de toekomst moeilijker kan worden losgedraaid. Wanneer je het pedaal in eerste instantie niet kreeg losgedraaid kan het helpen om het schroefdraad van de crank even in te sprayen met teflon. Dit zorgt ervoor dat roestdeeltjes oplossen.

Opnieuw monteren van de pedalen

Nu is het tijd om de pedalen weer te gaan monteren. Dit kunnen nieuwe fietspedalen zijn, maar ook dezelfde pedalen als die van de fiets afkomen. Let er goed op dat je het linkse pedaal op de linker crank monteert en het rechtse pedaal aan de rechtse crank. De schroefdraden kunnen namelijk maar op één manier in elkaar. Wanneer je het verkeerde pedaal monteert op  de verkeerde crank dan zal je het schroefdraad dus slopen.

Zorg ervoor dat je het schroefdraad van het pedaal en de crack voorziet van een laagje montagevet of vaseline. En draai het pedaal er in eerste instantie met de hand in. Hierbij is het belangrijk dat je het pedaal er recht indraait en de twee schroefdraden mooi in elkaar draaien. Want wanneer je het pedaal scheef in de crank draait gaat het schroefdraad van zowel het pedaal en de crank kapot. En ben je verplicht om zowel nieuwe pedalen als een nieuwe crank of crankstel te kopen. Dit zijn geen goedkope onderdelen. Dus Door dit rustig te doen kunnen er een hoop extra kosten worden voorkomen.

Wanneer het pedaal er helemaal met de hand is ingedraaid. Is het weer tijd om de pedaalsleutel of inbussleutel bij te pakken. Zorg ervoor dat de fiets op de grond staat en je de crank recht naar beneden houdt. Eventueel kan je iemand anders de remmen van je fiets ingedrukt laten houden. Hierdoor voorkom je dat de fiets spontaan wegrijdt wanneer jij kracht zet op de pedaalsleutel of inbussleutel. Zorg ervoor dat je het pedaal goed strak zet. Want wanneer je dit niet doet kan het pedaal onder het fietsen kraken of zelfs loskomen. Het te veel aan montagevet zal tussen de schroefdraden zijn uitgedrukt. Dit kan je met een doek netjes verwijderen.

De beste fietspedalen voor jou

Er zijn vele verschillende fietspedalen voor de fiets. Maar welke fietspedalen en schoenplaatjes zijn nou het beste voor jou gebruik? Wij vertellen jou de voor- en nadelen van de verschillende schoenplaatjes en fietspedalen.

Wat als de pedalen verkeerd gemonteerd zitten?

Pedalen kunnen op verschillende manieren verkeerd gemonteerd zitten. Zo kan het schroefdraad de andere kant op draaien. Wanneer je het pedaal dan toch in de crank zal monteren draai je het hele schroefdraad van de crank kapot. Om de pedalen op de fiets te kunnen monteren heb je dan een geheel nieuwe crank nodig. Een ander gevaar van het verkeerd monteren is dat de pedalen niet meer loskomen, juist loskomen of een kraak veroorzaken tijdens het fietsen. Gelukkig is dit te voorkomen en zijn kraken uit de fiets te verhelpen.

Zitten de schoenplaten goed gemonteerd?

Naast dat het belangrijk is dat de pedalen goed gemonteerd zitten is het ook verstandig om eens goed te kijken naar de schoenplaten van de klikpedalen. Deze schoenplaten moeten goed recht onder de schoen zitten. Zitten de schoenplaten scheef? Dan kan dit er zomaar voor zorgen dat je pijnlijke knieën krijgt tijdens het fietsen. De schoenplaten hebben een groot effect op een effectieve overbrenging van de kracht. Dit heeft overigens ook weer alles te maken met de juiste fietsschoenen. Ook tussen de verschillende fietsschoenen zijn grote verschillen merkbaar. Zo zal een duurdere fietsschoen smaller vallen en een hardere zool hebben. Verder zorgt dit er dan weer voor dat er zo min mogelijk kracht verloren gaat tijdens het fietsen.

Delen op

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook andere Blogs